WARNA WARNI SAMBUTAN HARI SINDROM DOWN: KEMERIAHAN DI SEBALIK CABARAN

Article Summary

Hari Sindrom Down Sedunia disambut setiap tahun pada 21 Mac untuk meningkatkan kesedaran dan menggalakkan inklusiviti individu dengan Sindrom Down ke dalam masyarakat.

Oleh:

Hari Sindrom Down Sedunia disambut setiap tahun pada 21 Mac untuk meningkatkan kesedaran dan menggalakkan inklusiviti individu dengan Sindrom Down ke dalam masyarakat.

Tahun ini, komuniti global menandakan edisi ke-18 acara itu, dengan tema “CONNECT”, menekankan kepentingan membina hubungan dan memupuk semangat kekitaan bagi individu dan komuniti Sindrom Down.

Pada hari tersebut individu yang mengalami Sindrom Down, keluarga, dan organisasi berkaitan berkumpul untuk meraikan dan mempamerkan kebolehan dan bakat unik penghidap sindrom Down.

Aktiviti seperti persidangan, seminar, bengkel dan pameran seni diadakan secara global untuk menggalakkan pemahaman, sokongan dan pemerkasaan komuniti Sindrom Down.

Pada tahun 2023, sambutan Hari Sindrom Down Sedunia amat istimewa, kerana ia bertepatan dengan ulang tahun ke-70 penemuan keadaan genetik oleh pakar perubatan British, John Langdon Down.

Acara pada hari itu ditandai dengan tumpuan khusus pada pencapaian dan sumbangan penting penghidap Sindrom Down kepada komuniti mereka dan dunia secara keseluruhannya.

Pelbagai acara dan aktiviti dirancang bagi memeriahkan sambutan hari Sindrom Down sedunia. Aktiviti-aktiviti tersebut bukan sahaja meningkatkan kesedaran  terhadap kondisi ini tetapi memberi ruang kepada komuniti  Sindrom Down untuk menyerlahkan bakat dan mempromosi keterangkuman dan ekuiti untuk masyarakat.

 Selain itu, aspek pemerkasaan individu dengan Sindrom Down turut dititikberatkan setiap kali sambutan hari kesedaran sedunia dianjurkan.

Salah satu peristiwa yang paling penting pada hari tersebut ialah pengeluaran laporan baru oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Laporan ini menyingkap kemajuan yang di buat dalam meningkatkan kualiti  kehidupan individu  Sindrom Down dan cabaran yang masih membelenggu dunia dalam menyantuni golongan ini

Laporan itu juga akan memberikan cadangan kepada pembuat dasar, profesional penjagaan kesihatan, dan organisasi masyarakat untuk memastikan sokongan dan peluang penerimaan yang lebih baik untuk individu Sindrom Down.

Di banyak negara, orang akan memakai stokin berwarna-warni untuk menunjukkan sokongan mereka kepada penghidap Sindrom Down. Kempen “Lots of Socks” merupakan inisiatif yang menggalakkan orang ramai memakai stokin berwarna terang dan tidak sepadan sebagai simbol kepelbagaian inklusiviti.

Sambutan Hari Sindrom Down Sedunia 2023 adalah peringatan tentang kepentingan menggalakkan keterangkuman, ekuiti dan pemahaman bagi golongan Sindrom Down. Sambutan pada hari tersebut bertujuan menyerlahkan kemajuan yang dicapai dalam memajukan hak dan peluang komuniti Sindrom Down, di samping mengiktiraf cabaran yang masih ada dan memerlukan perhatian pelbagai pihak.

Ketika dunia terus bergelut dengan pandemik COVID-19, sambutan Hari Sindrom Down Sedunia memberikan peringatan yang amat diperlukan tentang daya tahan, kreativiti dan kekuatan semangat manusia.

Ia menunjukkan bahawa walaupun dalam masa yang mencabar, kita boleh bersatu untuk membina hubungan, memupuk persefahaman dan mencipta dunia yang lebih inklusif dan saksama untuk semua.